Jak se rodí klinický logoped

Kamila Žárská

Jak se rodí klinický logoped

Zajímá vás, co všechno obnáší cesta ke klinické logopedii? Nebo se sami chcete stát logopedem? V tom případě jste zde správně. Tohle všechno se v tomto článku dočtete.

Když se řekne logopedie, většina lidí si představí logopedku sedící kdesi v ambulanci, která se snaží zbavit děti toho nepěkného „R“ či ještě nemilejšího šišlání. Takový logoped má však mnohem širší pole působnosti, než by se mohlo zdát. Logoped může působit jak ve školství, tak v sociálních službách, ale najdete nás také v různých zdravotnických zařízeních. V tomto případě se bavíme o logopedii klinické.

Klinická logopedie patří do resortu zdravotnictví. Najdete nás v ambulancích, nemocnicích, lázních nebo rehabilitačních zařízeních. Pracujeme s dětmi, ale také s dospělými, a úprava artikulace je jen velmi malý zlomek toho, na čem s pacienty pracujeme.

Cesta klinického logopeda je ve zkratce – trnitá.

Tak někdy na gymnáziu začnete jako budoucí logoped přemýšlet, o tom, co byste tak mohli v dospělosti dělat. Asi vás baví humanitní vědy, trocha biologie a mladické ideály vás nutí k něčemu šlechetnému. Když už ne zachránit celý svět, tak alespoň nějakého člověka. A tak vás napadne něco jako populární psychologie. Po krátkém pohledu na počty přijatých uchazečů přijde vystřízlivění a hledání pokračuje nanovo. Někoho z rodiny napadne, že vlastně známá známé dělá tu logopedii a že by to nemuselo být špatné. Student zajásá, že objevil něco zajímavého a třeba méně profláknutého. Leč následuje rozčarování, protože zjistí, že dostat se do oboru nebude vůbec jednoduché a v dlouhodobém horizontu si ničím nezavdá s předešle zmíněnou psychologií.

Logopedie se dá studovat pod oborem speciální pedagogiky například v Praze, Brně nebo Hradci Králové. Hledejte zaměření na logopedii a surdopedii. Obor logopedie se dá přímo studovat v Olomouci. Pohlídejte si, aby bakalářské i magisterské studium bylo ukončené zkouškou právě z logopedie a surdopedie.

S trochou píle a štěstí můžete i vy patřit mezi hrstku přijatou na vysokoškolské studium. Potom si člověk může trošku oddechnout a začít se těšit na studentský život. Kromě logopedie a surdopedie se učíme základy medicíny, psychologie, pedagogiky nebo lingvistiky. Nicméně těchto pět let je vlastně jen začátek.

Po úspěšném absolvování si můžete začít hledat práci ve zdravotnictví. Pokud se čerstvý logoped rozhodne vydat cestou klinické logopedie bude nově potřebovat jednoletý kurz logopedie ve zdravotnictví. Ten zahrnuje základy klinické logopedie a praxi ve zdravotnických zařízeních. Přihlásit se můžete ještě za magisterského studia a hradit si ho musíte z vlastní kapsy. Kurz je zakončený ústní zkouškou a písemnou prací. Při troše štěstí a správného plánování zvládnete státnice a následně zkoušku z kurzu v rychlém sledu.

Je toho dost, ale ještě nekončíme!

Následně se konečně můžete zařadit do pracovního procesu. Můžete si vybrat pole působnosti. Je potřeba udělat rozhodnutí, zda vaše kroky povedou spíše do ambulance klinické logopedie nebo vás láká spíše nemocniční prostředí – oddělení neurologie, ORL, rehabilitace a jiné. Není výjimečná kombinace úvazků ve více zařízeních. Kdybych začínala znovu, volila bych kombinaci ambulance a nemocničního oddělení. Člověk tak získá poznatky a zkušenosti ze všech oblastí.

Vašim novým cílem bude úspěšně absolvovat atestační vzdělávání. V tento moment je extrémně důležité domluvit se se zaměstnavatelem, na tom, jak bude vaše další vzdělávání fungovat. Jsou tací, kteří nabízí, že za vás poplatky za další vzdělání uhradí. Výměnou za to se však většinou musíte upsat k dalšímu působení v ambulanci. Tedy zaměstnavatel vám hradí atestační přípravu a vy se zavazujete, že u něj například dalších pět let budete pracovat. Případně si vzdělávání hradíte sami a tím pádem, získáváte větší flexibilitu s ohledem na váš úvazek. Můžete tak zaměstnavatele změnit pouze s přihlédnutím k vaší pracovní smlouvě.

K tomu, abyste se stali plně certifikovaným klinickým logopedem tedy potřebujete složit atestační zkoušky. To zahrnuje tříleté postgraduální vzdělávání. Respektive doba vzdělávání je minimálně tři roky. Maximální doba daná není. Záleží na vás, jak rychle se vám podaří dostudovat. Připravte se spíš na to, že se to protáhne.

Takže následujících pár let budete navštěvovat všemožné kurzy a budete chodit na stáže do různých ambulantních nebo lůžkových zařízení. V polovině přípravy vás čeká složení písemné zkoušky ze základního kmene. Potom pokračujete dále, sbíráte razítka a podpisy, až se jednoho krásného dne dočkáte možnosti přistoupit k atestační zkoušce. To už pravděpodobně prošvihnete spoustu narozeninových oslav, nějakou tu dovolenou a mnohokrát zpochybníte svoje životní volby. Náklady se pohybují zhruba kolem 200 až 250 tisíc korun. Vzděláváte se za plného úvazku a nevalného platu. Ten, koho tato práce HODNĚ nenaplňuje a nevidí v ní poslání, ten to v tomto momentu zpravidla vzdá.

No a potom ona vysněná atestace a vidina svobody. Čeká vás složení písemného testu, vypracování písemné práce a složení ústní zkoušky. Nepředstavujte si magisterské státnice. Atestace je úplně na jiné úrovni. Úspěšnost se liší ročník od ročníku, ale za poslední dva roky byla jen kolem 60 %. Ovšem když se vám vše povede, tak je to opravdu velká radost! A taky ohromná úleva.

Konečně se stáváte klinickým logopedem!

(Pozor – Pokud by vaším cílem bylo založit ambulanci klinické logopedie, a pomýšleli jste na smlouvy s pojišťovnami, potřebujete celkem 5 let praxe a splnění podmínek ke kvalifikaci K3.)

No a je to. Zhruba někdy před třicítkou konečně dokončíte vzdělávání nutné k titulu „klinický logoped“. Ovšem jako zdravotník máte povinnost vzdělávat se i nadále, a to po celý život. Účast na vzdělávacích akcích je nutné periodicky dokazovat.

Zní to celé šíleně náročně. A upřímně – taky je. Ale obor je to krásný. Osobně tuhle práci miluju, a i když to stálo spoustu čase, peněz i úsilí, stálo to, dle mého názoru, za to. Když to člověk vezme poctivě, fakt hodně se toho naučí. K tomu je atestace dobrá. Prostě vás donutí makat. A pak už si vlastně na tu dřinu zvyknete.

Čemu všemu se v klinické logopedii věnujeme a proč to celé trvá tak šíleně dlouho se dozvíte v dalším článku.